dinsdag 6 juni 2023

Substratum
 Tijdens Voorhout Monumentaal toon ik mijn installatie Substratum in de Kloosterkerk in Den Haag

openingstijden Kloosterkerk van dinsdag t/m zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur

! * soms is de kerk gesloten  i.v.m.met een speciale dienst of evenement. Van te voren de website checken is aanbevolen:https://www.kloosterkerk.nl/agenda-oud/evenementen/

van 3 juni t/m 20 augustus 2023

"Luik doet mee aan Voorhout Monumentaal met het beeld ´Substratum´, wat letterlijk ondergrond of grond betekent. Onze planeet bestaat uit aarde, water en lucht; de aarde vormt daarvan de ondergrond. Dit substraat verdeelt het water in zeeën, meren, rivieren en andere waterstromen en ten slotte ook de lucht die alles overspant. Maar een ondergrond, zo heeft Luik de Britse antropoloog Tim Ingold hierover gelezen bestaat vooral bij gratie van de andere elementen die ieder voor zich een ondergrond voor leven kunnen vormen (aarde, water en lucht). De intra-actie van deze elementen versterkte haar overtuiging van groeien naar alle kanten toe. Dit leidde tot nieuwe speculatieve omkeringen in het denken over de richtingen van leven en groei, en over het onherroepelijke in elkaar verdwijnen.  

Haar installatie in Voorhout Monumentaal bestaat uit een deels uitgerolde aquarelrol en twee in brons gegoten getakte sculpturen. Deze houden subtiel maar beslist de kracht van het papier in bedwang om de deels onthulde aquarellen weer te laten verdwijnen. Hoewel er altijd al een wisselwerking is geweest tussen Luiks aquarellen/tekeningen en sculpturen, spannen nu hun verschillende krachten echt samen tegen elkaar in één werk. Ze hebben elkaar nodig voor ieders bestaan, geen competitie maar verdraagzaamheid. Telkens weer."

(uit: begeleidende catalogus Voorhout Monumentaal door Pulchri Studio)

 

Geen opmerkingen: